SKŁADNIKI:
zielone cukinie, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 1 litr bulionu, oliwa/masło do smażenia, 1-2 łyżki śmietany12% /jogurtu naturalnego, sól, pieprz.
WYKONANIE:
Przygotować bulion (ja użyłam wcześniej zamrożonego). Cebulę pokroić w drobne piórka, a cukinię w kostkę (wraz ze skórką). Na patelni rozgrzać oliwę lub masło, a następnie wrzucić skrojoną cebulkę. Po 2-3 minutach dodać cukinię, wyciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewać do miękkości. Gdy warzywa odpowiednio zmiękną, doprawić je i całość przełożyć do garnka z bulionem. Po upływie około 20 minut zupa gotowa jest do zmiksowania. Na koniec do przygotowanej zupki dodaję 2 łyżki śmietany i ponownie zagotowuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz