poniedziałek, 21 maja 2012

Papryki faszerowane

SKŁADNIKI: 4 - 6 czerwonych papryk, 2 woreczki kaszy perłowej, 0,5 kg mięsa mielonego, 2-3 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 0,5 kg pieczarek, 1/4 kostki rosołowej, sól, pieprz.

WYKONANIE: Cebulę, czosnek i mięso mielone usmażyć na patelni, następnie dodać obrane i pokrojone pieczarki i dusić kolejne 10 minut. Ugotować kaszę i wymieszać z mięsem. Dodać rozkruszoną część kostki rosołowej, posolić i popieprzyć. Naczynie żaroodporne wysmarować małą ilością tłuszczu. Papryki umyć i poodcinać im "wierzchołki", oczyścić z nasion. Papryki nadziewać przygotowanym farszem i przekładać do naczynia żaroodpornego. Zapiekać w 190 stopniach 50 minut. Po około pół godziny położyć na wierzch papryk kawałek papieru do pieczenia, aby się za mocno nie przypiekły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz