WYKONANIE:
Rozbić filet z indyka, oprószyć pieprzem i skropić oliwą z oliwek (ja użyłam oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami), następnie włożyć do lodówki. Nie należy używać soli, ponieważ zarówno szynka parmeńska jak i feta zawierają wystarczająco dużo soli do smaku. Następnie, na rozgrzanej patelni przyrządzić szpinak z wyciśniętym czosnkiem i na koniec pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Po wyjęciu fileta z lodówki rozkładamy warstwami następujące składniki: szpinak, pokruszoną fetę oraz suszone pomidory (szpinak rozłożyć tak jak na obrazku - pozostawiając odstęp od farszu u góry, składniki rozkładamy dosyć płasko, należy też uważać, by nie było ich zbyt wiele, ponieważ wtedy farsz będzie po prostu wychodził na boki). Na koniec zwijamy całość w rulon (zwijamy od siebie) i obkładamy plastrami szynki parmeńskiej. Dobrze przygotowana rolada nie wymaga obwiązywania nicią kulinarną.Przygotowaną roladę wstawiamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego małą ilością tłuszczu i wstawiamy do piekarnika (temperaturę zmniejszamy do 180 stopni). Po paru minutach podlewamy roladę pół szklanki wody. Piec po 30 minut z 2 stron. Po zakończeniu pieczenia pozostawić roladę w zgaszonym piekarniku na 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz