SKŁADNIKI: 1,5 l wody, 2 piersi z kurczaka, ok. 15 suszonych chińskich grzybów, 35 dag pędów bambusa, 1 łyżka świeżo startego imbiru, zielona cebulka/szczypiorek, ząbek czosnku, 2-3 jajka, 1-2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżka oleju sezamowego, 9 łyżek octu balsamicznego, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sos sojowy, chilli, pieprz, sól.
WYKONANIE:
Filety z kurczaka umyć i pokroić w cienkie paski, następnie przygotować bulion z kurczaka. Grzyby zalać małą ilością wody i pozostawić na kilkanaście minut, po czym pokroić w paski. Do wrzącego bulionu z kurczaka dodać grzyby (wraz z wywarem grzybowym), pokrojone na cienkie paseczki pędy bambusa, oraz imbir starty na plasterki. Zupę gotować około 15 minut, po tym czasie wymieszać z mąką kukurydzianą i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i dodać roztrzepane jajka (bardzo ważne jest by zupy wtedy nie mieszać! Chwilę odczekać.). Na zakończenie dodać przecier pomidorowy, doprawić sosem sojowym i octem balsamicznym, chilli, solą i pieprzem - wymieszać. Każdą porcję przyozdobić dużą ilością szczypiorku bądź zielonej cebulki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz