poniedziałek, 7 maja 2012

Włoska zupa minestrone

SKŁADNIKI: 1,5 litra wody, 2 pomidory, 1-2 marchewki,  pietruszka, ćwiartka selera, por, cukinia, mały bakłażan, średnia rzepka, 2 cebule, 2-3 ziemniaki, szklanka mrożonej fasolki szparagowej, szklanka mrożonego zielonego groszku, ząbek czosnku, starty parmezan, łyżka masła, sól, pieprz, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego, łyżeczka suszonego tymianku i bazylii.

WYKONANIE: Przygotować bulion z włoszczyzny (dodać liść laurowy,ziele angielskie i pieprz).  Osobno podgotować ziemniaki. W międzyczasie skroić pozostałe warzywa - cukinię, bakłażana, pomidory, rzepkę i cebule. Cebulę podgrzać na patelni na małej ilości masła wraz z czosnkiem, a następnie dodać skrojone warzywa (poza pomidorami i ziemniakami) i dusić kilka minut. Wyjąć włoszczyznę z bulionu i skroić marchewki w plasterki, a pietruszkę i seler w kostkę, po czym z powrotem dodać do bulionu. Warzywa z patelni przełożyć do bulionu oraz dodać ziemniaki i pomidory - gotować do miękkości, po czym dodać fasolkę szparagową i groszek zielony i gotować ok. 10 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami. Po rozlaniu do miseczek należy posypać każdą porcję startym parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz