sobota, 9 czerwca 2012

Zupa pomidorowa

SKŁADNIKI: 2-3 pomidory + słoiczek soku z pomidorów, 1 cebula, 0,5 l bulionu (może być z kostki), 1-2 łyżki śmietany 12%, łyżka oleju, sól, pieprz, 2 listki laurowe, pietruszka zielona.

WYKONANIE: Świeże pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie na małej ilości oleju podsmażyć kilka minut w rondelku. Całość przełożyć do miksera i dokładnie zmiksować. Do średniej wielkości garnka wlać 0,5 l wody, dodać kostkę rosołową i doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać zmiksowane pomidory z cebulką. Doprawić pieprzem i listkami laurowymi i gotować 5-10 minut na małym ogniu. Na koniec posolić oraz dodać sok ze słoiczka ( jeśli oczywiście mamy). Zabielić 1-2 łyżkami śmietany, podawać z posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz