sobota, 9 czerwca 2012

Musaka

SKŁADNIKI: 2 duże bakłażany, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów krojonych, 0,5 kg mięsa mielonego, 0,5 łyżeczki cynamonu, sól, pieprz, mała kostka sera żółtego.
Sos beszamelowy - 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, pieprz, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.

WYKONANIE: Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości 1 cm, posolić i położyć w durszlaku na min. 15 minut (w celu zniwelowania goryczki), po upływie 15 minut umyć je i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na jednej patelni usmażyć cebulę, czosnek, mięso, po czym dodać pomidory w puszce i doprawić do smaku cynamonem, solą i pieprzem. Na drugiej na dobrze rozgrzanym oleju usmażyć na złoto bakłażany. W małym rondelku rozpuścić 4 łyżki masła, dodać 4 łyżki mąki i zrumienić, a następnie dodawać po trochę mleka. Mleko dolewamy partiami np. po 150 ml, następnie zagotowujemy i zmniejszamy temperaturę i tak aż skończy nam się mleko a sos uzyska gęstą konsystencję. Doprawiamy go gałką muszkatołową. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym nakładać na zmianę bakłażany, farsz i sos beszamelowy. Na wierzch posypać startym serem żółtym. Zapiekać 25 minut w 190 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz