SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego, 1 średniej wielkości cebula, kartonik/puszka krojonych pomidorów, 2-3 ząbki czosnku, płaty lasagne (najlepiej takie bez konieczności obgotowywania), kostka sera żółtego/bądź plastry, 2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, szczypta chilli.
Sos beszamelowy: 2-3 łyżki masła, 2-3 łyżki mąki, 1, 5 - 2 szklanek mleka, 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
WYKONANIE:
Do wykonania lasagne najlepiej przydaje się średniej wielkości naczynie żaroodporne lub forma, którą należy posmarować małą ilością tłuszczu. Cebulę kroimy wedle uznania w piórka, lub w drobną kosteczkę, ja osobiście wolę w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy małą ilość oleju, a następnie wrzucamy cebulę i przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku. Rumienimy cebulkę i dodajemy mięso mielone. Solimy, pieprzymy i gdy już mięso będzie gotowe dodajemy krojone pomidory, 2 łyżeczki oregano i szczyptę chilli. W międzyczasie w małym rondelku rozpuszczamy 2-3 łyżki masła na małym ogniu, a następnie, 2-3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy trzepaczką, chwilę rumienimy. Stopniowo dodajemy mleka - po pół szklanki i podnosimy temperaturę. Za każdym razem gdy sos gęstnieje dolewamy mleka aż zużyjemy całe 2 szklanki. Do sosu dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową (niektórzy używają tylko szczypty gałki, ale ponieważ to jedna z moich ulubionych przypraw ja używam 2 łyżeczki). Sos stale podgrzewamy na średniej temperaturze, a na koniec skręcamy na niską temperaturę i czekamy parę minut aż bardziej zgęstnieje. W trakcie, gdy powoli kończymy przygotowywanie sosu, ścieramy na tarce o grubych oczkach ser zółty.W przygotowanej foremce wykładamy równolegle do siebie 2 płaty lasagne, następnie sos mięsno- pomidorowy, sos beszamelowy, znowu płaty lasagne i ser żółty. W tej kolejności układamy jeszcze kilka kolejnych warstw aż do wyczerpania składników. Zakańczamy serem żółtym. Na wierzch brytwanki kładziemy kawałek papieru do pieczenia, aby nie spiekł nam się wierzch. Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni i gdy jest już odpowiednia temperatura wkładamy lasagnę i pieczemy 30 minut. Temperaturę zmniejszamy do 180-190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz