wtorek, 19 czerwca 2012

Ciasto z owocami na herbatnikowym spodzie


SKŁADNIKI: 0,5 kg truskawek, 100 g borówek (mogą być też amerykańskie), kilka listków świeżej mięty lub szałwi, 200 g herbatników, 2 serki homogenizowane 500 ml ( 0% tłuszczu), 4-5 łyżek cukru pudru, pół opakowania cukru waniliowego, 3/4 kostki masła, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki żelatyny, 1/4 szklanki wody, szczypta soli.

WYKONANIE: 200 g herbatników wsypujemy do woreczka foliowego i szczelnie go zawiązujemy, następnie używając wałka rozkruszamy herbatniki w drobne okruszki (im drobniej tym lepiej). Herbatniki przekładamy do średniej miski. Rozgrzewamy małą patelnię, na której rozpuszczamy masło (3/4 kostki), a gdy stopnieje dodajemy je do herbatników i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy do średniej wielkości tortownicy (25 m) i ugniatamy równo, następnie wkładamy na min. 15 min. do lodówki. Do kolejnej miski przekładamy serki homogenizowane i mieszamy z 2 łyżkami śmietany, kilkoma łyżkami cukru pudru oraz cukrem waniliowym (pół opakowania). Do szklanki wlewamy 1/4 jej pojemności ciepłej wody (zagotowana i odstana, nie gorąca) i rozpuszczamy w niej 3 płaskie łyżeczki żelatyny. Mieszamy aż całkowicie się rozpuści a następnie wlewamy stopniowo do masy dokładnie mieszając. Przygotowujemy owoce - myjemy i kroimy w ćwiartki bądź połówki. Po określonym upływie czasu wyjmujemy tortownicę i smarujemy przygotowaną masą serową. Na koniec układamy na wierzchu truskawki, borówki oraz listki mięty/szałwi. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz