piątek, 9 grudnia 2011

Zupa/krem z papryki

SKŁADNIKI: 1,5 l bulionu, 4 czerwonych papryki, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka, 1-2 ugotowane marchewki (według uznania), 1- 2 małe cebulki, 200 g śmietany 18 %, 2-4 łyżki masła, sól, pieprz.


WYKONANIE: Przygotowujemy bulion warzywny. Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na kilku łyżkach masła aż lekko zmiękną. Następnie przygotowane warzywa dodajemy do przygotowanego bulionu, gotujemy na małym ogniu około 10 minut, po tym czasie przekładamy zupę do miksera oraz 1-2 ugotowane marchewki i miksujemy całość na krem. Przetartą zupę przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy kubek śmietany rozrobiony z małą ilością zupy i mieszamy. Gotujemy kolejne max 10 minut i doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz