SKŁADNIKI:
1,5 l wywaru z włoszczyzny, ok.300 ml wytrawnego wina białego, 4-5 cebul, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 kopiate łyżki tymianku, listek laurowy, średnia kostka sera żółtego (np. ementaler), olej, sól, pieprz, opakowanie mrożonego ciasta francuskiego.
WYKONANIE:
Zagotować bulion warzywny. Skroić cebulkę w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, oprószyć mąką i zrumienić. Dodać listek laurowy, tymianek, sól, pieprz. Po paru minutach, gdy cebulka się zrumieni, podlewamy ją wytrawnym białym winem, a następnie dodajemy około szklanki bulionu warzywnego i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Na koniec przekładamy wszystko razem do bulionu i gotujemy ok. 10 minut. Ser żółty należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy miseczki odporne na wysoką temperaturę, do każdej z nich nakładamy po małej porcji sera żółtego a następnie zalewamy przygotowaną zupą cebulową. Wyjmujemy ciasto francuskie z opakowania i lekko rozwałkowujemy każdy płat ciasta, który następnie wycinamy w formie koła większego od średnicy naszych miseczek i nakładamy na każdą z nich, po czym zapiekamy miseczki z nałożonym ciastem w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 - 200 stopni (w zależności od piekarnika, najlepiej jednak zastosować się do wskazówek producenta ciasta). Po określonym czasie wyjmujemy i podajemy gotową zupkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz