wtorek, 13 grudnia 2011

Gnocchi ze szpinakiem i twarożkiem

SKŁADNIKI: 400 g mrożonego szpinaku, 250 g twarożku, 280 g mąki, 1 starta gałka muszkatołowa lub 2 łyżeczki startej gałki, 2 jajka, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

WYKONANIE: Szpinak należy przyrządzić w rondelku na oleju i odczekać, aż odparuje woda. Następnie należy go ostudzić, a potem przecisnąć dobrze przez sitko. W między czasie rozrabiamy twarożek w misce widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajka. Odcedzony szpinak dodajemy do twarożku wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku. Na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę, około 280 g - masa ma być gęsta taka jak na kopytka/pierogi leniwe. Wkładamy przygotowaną masę do lodówki na 30 min., po czasie wyjmujemy ciasto i rozkładamy na obsypanej mąką desce kuchennej. Formułujemy podłużne, wąskie wałeczki szerokości 1,5 cm (podczas gotowania się powiększą), kroimy je na drobne kwadraciki. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy partiami gnocchi. Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię wody - około 5 minut. Gnocchi należy wyjąć wszystkie za jednym zamachem, ponieważ inaczej część może być przegotowana*.
Można podawać z sosem serowym, oliwą z oliwek lub z masłem, obsypane parmezanem.

* Ważna uwaga - wyłowienie wszystkich gnocchi w jednym momencie jest mało możliwe, dlatego, aby zachować ich miękkość należy przełożyć część do garnuszka/miseczki z zimną wodą oraz najlepiej kostką lodu. Dzięki temu zabiegowi odgrzane ponownie gnocchi będą w dalszym ciągu miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz