SKŁADNIKI: 3 różnokolorowe galaretki, 2,5 łyżeczki żelatyny, ok. 600 ml schłodzonej śmietany 30-36%, 3 łyżki cukru pudru, 1-2 cukry waniliowe, 1/4 szklanki wrzątku.
WYKONANIE: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnych miseczkach w 0,5 l wody (w sumie 1,5 l) i odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Stężałe galaretki pokroić w drobną kostkę i delikatnie wymieszać w dużej misce. Do drugiej dużej miski wsypać cukier puder, cukier waniliowy, oraz wlać schłodzoną śmietanę. Ubijać masę przez kilka minut na wysokich obrotach.W szklance rozpuścić 2, 5 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklanki wody (wrzątku). Chwilę ostudzić żelatynę, ale nie a bardzo, bo zimna się zetnie, następnie wymieszać delikatnie ze śmietaną. Do średniej brytwanki/ formy (jak na zdjęciu) przełożyć galaretki i wlać masę, a następnie szybko wymieszać, gdyż śmietana z żelatyną i galaretkami szybko tężeje. Wymieszać równomiernie i ujednolicić wierzch. Śmietanowiec włożyć ponownie na 1-2 h do lodówki.
*Opcjonalnie można wyłożyć na wierzch pokrojone owoce - np. brzoskwinie w puszce i zalać dodatkową galaretką. Nie należy używać ananasów ani kiwi, ponieważ wtedy galaretka nie tężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz