sobota, 5 listopada 2011

Zupa kukurydziana w amerykańskim stylu

Składniki: 1 cebula posiekana, 1 ząbek czosnku posiekany, 2 duże ziemniaki ugotowane i pokrojone w grubą kostkę, 2 selery naciowe (2 całe), ale ja robiłam z jednego, 1 zielona papryka posiekana w krążki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2 l bulionu warzywnego lub z kostek, 300 ml śmietany, puszka białej fasoli, puszka kukurydzy (300g), tarty żółty ser, sól , pieprz.

Wykonanie: W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki oraz bulion warzywny (2l), następnie kroimy warzywa: cebulę, czosnek, paprykę (w krążki), selery (w kostkę) i podsmażamy na 2 łyżkach masła w rondelku. Po około 10 min., gdy warzywa już zmiękną należy do nich dodać ok. 2 chochelek czystego bulionu i gotować jeszcze przez jakiś czas. W międzyczasie 2-3 chochelki bulionu rozrabiamy z wyjętą wcześniej z lodówki śmietaną w osobnej misce, a następnie dodajemy do bulionu. Całość z patelni przekładamy do bulionu. Dodajemy fasolę i ugotowane ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 min. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i gotujemy jeszcze przez 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy zupę do miseczek, posypujemy każdą porcję tartym żółtym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz