SKŁADNIKI: 20 skrzydełek kurczaka, seler naciowy 1 sztuka, kilka marchewek; marynata - 5 łyżek masła, 5 łyżek sosu tabasco, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżka mielonej papryki, 2-3 łyżki ketchupu, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego (z czerwonego wina), sól, pieprz cayenne, czarny pieprz; dip do warzyw - 100 g sera pleśniowego (lazur), 100 ml jogurtu naturalnego, 100 ml śmietany 12%, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
WYKONANIE: Umyte, oprószone solą i pieprzem skrzydełka ułożyć w blasze wysmarowanej olejem. Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni, tak aby się zrumieniły. W międzyczasie wszystkie składniki potrzebne do marynaty mieszamy ze sobą w małym garnku i podgrzewamy co chwilę mieszając, aby się połączyły. Po wyjęciu skrzydełek z piekarnika należy skropić je sosem tabasco i posmarować marynatą, następnie odstawić na około godzinę. Po upływie tego czasu ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 15- 20 minut. Mieszamy wszystkie składniki potrzebne do dipu w małej miseczce, ser pleśniowy należy rozgnieść widelcem i dodać do reszty składników. Dla lepszego połączenia można podgrzać sos w rondelku na małej ilości oleju. Gotowy dip do warzyw wlewamy do małych miseczek, na talerzu układamy przygotowane łodygi selera oraz pokrojone marchewki - jak na zdjęciu. Obok układamy upieczone skrzydełka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz