sobota, 5 listopada 2011

Zupa dyniowa na Halloween

SKŁADNIKI: ok. 1 kg dynia, 1 duża cebula, mały korzeń imbiru (3 cm), 1-1,5 l bulionu warzywnego, ok. 100 ml śmietany, kilka bułek na grzanki, 2-3 ząbki czosnku.

WYKONANIE: Zagotować bulion warzywny, a w międzyczasie przygotować dynię - obrać, wydrążyć (wyrzucić środek dyni z pestkami) i posiekać w drobną kostkę ok. 1,5 cm. Pokroić również dosyć drobno cebulę. Tak przygotowane warzywa wrzucić na patelnię i podsmażać kilka minut, aż zmiękną a cebula stanie się lekko rumiana. Podczas smażenia dodać obrany kawałek imbiru, który należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zmiękłe warzywa przełożyć do czystego bulionu i całość zmiksować w robocie kuchennym, a następnie gotować jeszcze około 15 minut. Oddzielnie rozgrzać patelnię z małą ilością oleju by obsmażyć przygotowane grzanki. Do grzanek dodać kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Grzanki podawać z przygotowaną zupą dyniową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz