SKŁADNIKI: około 30 krewetek, 4 kolby kukurydzy, 0,5 kg ziemniaków, 4 łyżki masła, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, papryka mielona, sól, pieprz, oraz sałata lodowa, pomidor i cytryna do dekoracji.
WYKONANIE: Krewetki należy obrać (jeśli jest potrzeba), umyć, osuszyć i delikatnie naciąć grzbiety usuwając czarną żyłkę. W małej miseczce mieszamy sos sojowy, z miodem i 4 łyżkami oleju. Krewetki zanurzamy w marynacie i odstawiamy przykryte na około godzinę. W międzyczasie przygotowujemy frytki i smażymy na złoto. Odsączamy na papierowym ręczniku nadmiar tłuszczu i doprawiamy - solą i słodką papryką. Opłukane kukurydze smarujemy masłem i grillujemy około 10 min., od czasu do czasu obracając je. Po określonym czasie wyjmujemy krewetki i grillujemy je 2 min. z każdej strony.
Na koniec dekorujemy talerz sałatą lodową, pomidorkami, cytryną oraz układamy po kolei frytki, kolby kukurydzy i krewetki. Dodatkowo podajemy dip uzyskany z marynaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz