wtorek, 6 listopada 2012

Śledzie w sosie salsa

SKŁADNIKI: 200 g śledzi, 1 średnia cebula, 1 mała czerwona papryka, 200 g przecieru pomidorowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu, 3 łyżki wody, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz (gruboziarnisty, świeżo zmielony), szczypta chilli, 4 ziarenka pieprzu czarnego, 2 ziarenka ziela angielskiego i 1 listek laurowy.

WYKONANIE: Śledzie kroimy w 1,5 cm kawałki, doprawiamy pieprzem gruboziarnistym, zielem angielskim i listkiem laurowym i przekładamy do naczynia w którym będziemy je przechowywać. Na patelni rozgrzewamy małą ilość tłuszczu, a w międzyczasie kroimy drobno paprykę i cebulę (w piórka)., które gdy patelnia jest już rozgrzana wrzucamy na tłuszcz i smażymy kilka minut do miękkości. Po minionych paru minutach dodajemy ok 150-200 ml przecieru pomidorowego, 3 łyżki wody i podgrzewamy kolejnych kilka minut. Dodajemy ocet, łyżeczkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku, szczyptę chilli oraz 2 łyżki miodu i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec czekamy aż sos przestygnie i przekładamy go do śledzi, wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz