niedziela, 18 listopada 2012

Murzynek

SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 4 jajka, 200 g masła/margaryny, 6 łyżek wody, 6 płaskich łyżeczek kakao, 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia, olejek arakowy, szczypta soli.

WYKONANIE: W małym rondelku rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy cukier i czekamy aż wszystko dokładnie się rozpuści (co jakiś czas mieszamy). Dodajemy kakao, wodę oraz olejek arakowy (całą buteleczkę). Zagotowujemy, gdy zobaczymy bąbelki, ściągamy z ognia. Pół szklanki masy odlewamy na później na polewę, a resztę odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przy opcji górnej i dolnej grzałki i zabieramy się za ubijanie piany z białek (oddzielić żółtka od białek do osobnych miseczek). Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Gdy polewa już ostygła, dodajemy do niej żółtka, 2 szklanki mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko na gładką masę a następnie delikatnie dodajemy ubite białka. Masę przekładamy do wysmarowanej podłużnej brytwanki i wkładamy do piekarnika na godzinę. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia na co najmniej kilka godzin i dopiero wtedy, gdy już ostygnie oblewamy go polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz