piątek, 9 listopada 2012

Pierogi ruskie

SKŁADNIKI:
Farsz: 0,5 kg ziemniaków, 0,5 kg sera białego (tłustego), 2 średniej wielkości cebule, 2 łyżeczki pieprzu, 1-5 łyżeczki soli.
Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka masła, 1 żółtko, pół łyżeczki soli.

WYKONANIE: Ziemniaki ugotować i odstawić do wystygnięcia. Podczas ich gotowania przygotować ciasto - wysypać na stolnicę 3 szklanki mąki i pół łyżeczki soli, a następnie zrobić w środku wgłębienie i dodać lekko rozbełtane żółtko, wymieszać delikatnie palcami i stopniowo dodawać wrzątku - odczekać aż się mąka chwilę zaparzy po czym dolewać kolejne porcje wody, na koniec zagniatać ciasto, dodać też łyżkę masła. Ciasto należy wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy, a potem przełożyć do lodówki na 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz