SKŁADNIKI: 1 l bulionu warzywnego lub z kostki rosołowej, 1 szklanka mleka, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 2-3 główki czosnku, 1 cebula, 2-3 ziemniaki, zielona cebulka, 1/2 łyżeczki tymianku, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, sól, pieprz, bagietka na grzanki, 1 - 2 żółtka jaja.
WYKONANIE: Przygotować bulion (dodać pieprz ziarnisty, ziele ang. i liść laurowy), a w międzyczasie podsmażyć cebulkę (skrojoną wcześniej w kostkę) na patelni z nie dużą ilością oleju. Po paru minutach dodać czosnek (2 główki) przeciśnięty przez praskę i smażyć do lekkiego zrumienienia, następnie dodać do bulionu. Na tej samej patelni podsmażyć ziemniaki pokrojone w kostkę i również dodać do bulionu. Kilka ząbków czosnku (nie obranych) przysmażyć na patelni aż zmiękną, a następnie obrać i również dodać do bulionu. Dodać mleko, sól, pieprz i gotować całość około 15 minut. Na koniec dodać 1- 2 rozbełtane żółtka jajek oraz 1 - 2 ząbki świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę. Zupkę posypać skrojoną zieloną cebulką.
Grzanki również można przygotować na patelni po czosnku a na koniec obsypać je parmezanem.
*Opcjonalnie zamiast mleka można użyć 100 ml śmietany, a także dodać serka topionego (3 trójkąciki). Do zupki można dodać również boczku, lub szynki do smaku. Warto wypróbować też zupę na winie - wtedy pod koniec gotowania należy dodać 150 ml wina wytrawnego białego lub czerwonego.
* Aby uzyskać konsystencję zupy - krem, należy zmiksować zupę z warzywami i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz