SKŁADNIKI:
Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego, 1 czerstwa bułka, 0,5 szklanki mleka, jajko, łyżka ostrej musztardy, łyżka ketchupu, 0,5 łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz, bułka tarta.
Sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 0,5 szklanki przegotowanej wody, duży kubek śmietany (400g), serek topiony (100 g), 10 dag sera gołda, biały pieprz, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej.
+ Dla smakoszy serków pleśniowych - można dodać 5 dag sera rokpol dla zaostrzenia smaku.
WYKONANIE: Bułkę namoczyć w półmisku z mlekiem. Do odrębnej miski włożyć mięso, oraz pozostałe składniki na farsz i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać miękką odsączoną bułkę i ponownie wymieszać. Aby masa nie była zbyt rzadka należy dodać bułki tartej, " na oko" aż będzie można formułować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju.
W międzyczasie przygotowujemy sos - w rondelku roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki mąki, aż się zrumieni, a następnie dodajemy 0,5 szklanki wody, kubek śmietany, chwilę podgrzewamy i dodajemy topiony serek oraz ser gołda, mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. (Gdyby sos był zbyt gęsty - dolewamy odrobinę mleka) Na koniec przyprawiamy białym pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową (jak ktoś lubi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz